☀️🏖️ Alergija na Sunce 🏖️☀️

lipnja 11, 2020


alergija-na-sunce-notino_hr

Sunčanje je omiljena zanimacija većine populacije u ljetnim mjesecima. Većina nas obožava 'sun kissed' brončani izgled kože, mackanje marmeladom i izležavanje na šarenom ručniku uz more dok ispijamo neki osvježavajući napitak. No, što ako nakon bezbrižnog sunčanja uočite reakciju kože u obliku prištića, svrbeža ili crvenila na koži ? Upravo ti simptomi mogli bi ukazivati na alergiju na Sunce koja muči čak petinu ljudske populacije. Navedeni se osip može često ponavljati, dok kod ostalih ta pojava dolazi tek nekoliko puta u životu. Alergija na sunce se pojavljuje zbog prekomjerenog ultraljubičastog UVA (ali i UVB) zračenja. Ultraljubičasta zračenja prodiru u kožu te oštećuju njene stanice, a ona se pokušava braniti crvenilom, upalom iliti pretjeranom reakcijom imuniteta. Osim Sunca, alergiju mogu potaknuti i neki sastojci iz kozmetičkih proizvoda kao i lijekovi sa fotosenzitivnim delovanjem (koji povećavaju osjetljivost kože). U skupinu takvih ljekova spadaju kemoterapijska sredstva, lijekovi za snižavanje tlaka, neki antibiotici te hormonska kontracepcija. O potencijalnoj preosjetljivosti na sunce možete se informirani na uputama koje dolaze uz svaki lijek. Dakle, alergija na sunce može se pojaviti kao osip, crvenilo kože i/ili vodeni plik na leđima, ramenima, pazusima, na dekolteu te iznad usana. Što se tiče najranjivije dobne i spolne skupine, to su žene u dobi od 20 do 40 gopdina (najčešće sa svjetlom ili osjetljivom kožom). No, bitno je napomenuti da do alergije može doći kod bilokoga - bez obzira na spol ili dob. 
alergija-na-sunce-savjeti-notino_hr

Najčešći tipovi kožnih reakcija na Sunce :

1. PLE - POLIMORFNA SVJETLOSNA ERUPCIJA
☀️ Simptomi - crvenilo kože, prištići popraćeni svrbežom i plikovi

PLE iliti polimorfna svjetlosna erupcija naziv je za najčešći oblik alergijske reakcije na Sunce. Alergija se u većini slučajeva javlja ranim proljećem, kada nakon hladnijeg dijela godine koža još nije naviknuta na jake sunčeve zrake. Upravo se zato češće javlja u rano proljeće nego ljeti, pošto do ljeta već navikne na sunce zbog fenomena očvršćivanja.  Nakon prvog javljanja alergije, ona se uvijek javlja u istom obliku što čini prepoznavanje lakše te je moguće prije krenuti s lječenjem i ublažavanjem simptoma. 

2. MALLORCA AKNE
☀️ Simptomi - upaljeni prištići, klasične akne 

Mallorca akne se također obično javljaju u proljeće, no razlika je u tome što se pojačavaju tijekom ljeta, a na jesen nestaju. Akne se javljaju na leđima, prsima, ramenima, nadlakticama dok je lice u većini slučajeva pošteđeno. Ranjiva skupina kod ove kožne reakcije su žene srednje dobi koje su u pubertetu imale akne. Smatra se da kod nastanka ovog tipa kožne reakcije  ulogu ima interakcija UVA zračenja te određenih sastojaka u kozmetici. U svrhu prevencije savjetuje se primjena sredstava za zaštitu Sunca koje ne sadrže ovlaživače nego vitamin E (čistače slobodnih radikala). Mallorca akne najčešće se liječe proizvodima prepisanim od strane dermatologa.

3. FOTOALERGIJSKE I FOTOTOKSIČNE REAKCIJE
☀️ Simptomi - nadraženi dijelovi kože sklonim upalama

Na nastanak fototoksičnih i fotoalergijskih reakcija utječe intenzitet UV zračenja, no i razni ljekovi poput antibiotika, antidepresiva ili čak i nekih vrsti namirnica poput celera, smokve i citrusa. 
alergija-na-sunce-savjeti-za-prevenciju-notino_hr

Savjeti za prevenciju :
☀️ Koristiti kreme za sunčanje s visokim faktorom zaštite od štetnih sunčevih zračenja. Savjetuje se korištenje krema za sunčanje specijalno stvorenih protiv alergije - tijekom boravka na suncu potrebno ih je ponovno nanositi svaka dva do tri sata.Nakon boravka na suncu, ne zaboraviti koristiti kreme poslije sunčanja koje će koži vratiti izgubljenu hidrataciju.
☀️ Hidratacija (!!!) u vidu korištenja proizvoda za hidratizaciju s aloe verom kao i unoštenjem dovoljno tekućine u organizam. 
☀️ U jelovnik uvrstiti namirncije (ili dodatke prehrani) koji sadrže kalcij, selen, cink te beta karoten.
☀️ Izbjegavati boravak na suncu između 11 i 16 h (tada je UV zračenje najintenzivnije), a vrijeme boravka na Suncu postupno produžavati kako bi se koža naviknula.
☀️ Nositi odjeću koja će vas zaštiti od Sunca, preporučuje se tamnija i ne pretanka.

Što napraviti kada ipak dođe do alergije ?

☀️ Na zahvaćena mjesta staviti hladne obloge.
☀️ Na plikove nanjeti dječji puder.
☀️ Mjesta zahvaćena alergijom zaštititi odjećom.
☀️ Nakon kupanja u moru isprati sol.
☀️ Lijekovi protiv alergije ; Claritin, Belodin ili Allegra.

Preporuka proizvoda za kožu alergičnu na Sunce

alergija-na-sunce-preporuka-proizvoda-notino_hr

 Zaštitne kreme :

☀️ Eucerin Sun Sensitive Protect zaštitna krema za lice SPF 50+ 
☀️ Avene Sun Mineral zaštitni fluid bez kemijskih filtera SPF 50+
☀️ Institut Esthederm Sun Intolerance zaštitni sprej za netolerantnu kožu 
☀️ Bioderma Photoderm AR zaštitna krema za toniranje vrlo osjetljive kože lica skolnu crvenilu SPF 50+ 

Proizvodi koji umiruju kožu :

☀️ Eucerin Sun after Sun umirujući gel poslije sunčanja protiv alergije na sunce
☀️ La Roche-Posay Cicaplast Baume B5 umirujući balzam za regeneraciju SPF 50
 

☀️ Bioderma Photoderm After Sun SOS umirujuća magla



Jeste li se već susreli sa alergijama na Sunce ? Slobodno podijelite vaša iskustva i preporuke proizvoda / savjeta u komentarima.


Hvala na čitanju, xoxo
chanelandrebel-potpis

You Might Also Like

0 komentari

Hvala na čitanju posta i komentaru ! :)