Pravilno četkanje kose ✨

srpnja 30, 2020

Ključ u postizanju duge i zdrave kose je u pravilnoj njezi i brizi. U nedavnom sam vam blog-postu pisala o savjetima za pranje kose te sam vam preporučila proizvode koji sadrže keratin i koji će preporoditi vašu kosu već nakon nekoliko pranja. U današnjem ću se postu osvrnuti na njegu kosu nakon samog pranja i sušenja. Pogađate - riječ je o pravilnom četkanju kose. Četkanje kose je neizostavan proces u njezi kose, ali ako to ne radite na pravi način možete oštetiti kosu te uzrokovati njeno pucanje.  U nastavku posta možeš pročitati savjete o češljanju & čestim greškama, kao i kratke recenzije Tangle Teezer četke za lomljivu kosu i Schwarzkopf Professional ulja.


pravilno-cetkanje-kose-notino_hr

Kod pravilnog četkanja kose važno je pripaziti na nekoliko detalja. Najpoželjnije vrijeme kada češljati kosu je prije pranja (nikako nakon, dok je kosa još mokra!). Na taj način spriječit ćete javljanje ne željenih čvorova i petljanja kose. Nakon pranja kose, vlasi osušite laganim pritiskom ručnikom kako bi pokupili višak vode. Preporučuje se korištenje pamučne majice umjesto ručnika kako bi moguće oštećenje sveli na minimum.  Nakon što se kosa prirodno osuši, nježnim pokretima krenite sa češljanjem od vrhova postepeno do vlasišta.  Ukoliko ipak dođe do zapetljanca na kosi, ostanite smireni i nježno četkajte kako bi izravnali vlasi. 

njega-kose-notino_hr

No, kod cijelog procesa češljanja najbitnija je ipak kvalitetna četka koja odgovara vašem tipu kose. Do pronalaska prave četke morati ćete doći na način da isprobate nekoliko različitih. Osnovna podjela četkica dijeli se na vrstu dlačica : postoje prirodne, sintetičke ili mješavina prirodno-sintetičkih. Najčešće se za kosu prave četke sa dlačicama veprove dlake koja je izuzetno nježna prema vlasima, a kako bi bila čvršća kombinira se sa najlonom. Preporučuje se izbjegavanje četki sa metalnim zubcima (pogotovo one s kuglicama na vrhu) jer čine više kose nego koristi.

Četke za kosu također se dijele i prema obliku : 

a.) Velika plosnata četka idealna je za feniranje kada želite postići besprijekorno ravnu kosu, a preporučuje se za korištenje vlasnicama duge i guste kose.
b.) Velika okrugla četka također služi za ravnanje kose. No, ovakav se tip četke razlikuje od plosnate po zubcima ili dlaci, te da li je sam okvir četke keramički, drven ili od metala.
c.) Manje okrugle četkice su idealne za kosu srednje dužine (bob). Ovakvim četkama možete postići punoću vlasi te se koriste i za stiliziranje poput dodavanja volumena, feniranja šiški, uvijanje vrhova i sl.
d.) Četke s rupicama vaš su odabir za sušenje kose. Ovakve četke izrađuju se od aluminija koji utječe na brže sušenje kose, a zbog dobre cirkulacije zraka taj proces bude još i brži.

tangle-teezer-the-new-original-notino_hr

Njega kose i pravilno češljanje uvelike je olakšano uz svjetski poznate Tangle Teezer četke za kosu. Tangle Teezer The New Original četka je namjenjena za lomljivu i iscrpljenu kosu. Razlika između ove i preostalih četki za kosu je u tome što ova četkica nema dršku te je kod češljanja morate držati u dlanu kose. Meni je ta značajka uvelike olakšala češljanje jer ne dolazi do čvorova niti čupanja. Četka ima puno sintetičkih dlačica različitih veličina koje savršeno četkaju kosu, a odlične su i za masažu vlasišta koja potiče cirkulaciju i brži rast kose.  Nakon četkanja na kosu bih nanijela  Schwarzkopf Professional BC Bonacure Oil Miracle Barbary Fig Oil kuru za izrazito suhu i oštećenu kosu. Ulje je mojoj kosi dalo divan sjaj, mekoću te je kamufliralo suhe vrhove. Osim toga, ulje ima i divan slatkasti miris koji se dugo zadržava na kosi. Definitivno savršena kombinacija proizvoda za zdravu i sjajnu kosu.

tangle-teezer-the-new-original-cetka-za-kosu-notino_hr

Osim Tangle Teezer, odličan izbor su i Olivia Garden četke. Olivia Garden ima široki asortiman profesionalnih četki za kosu između kojih ćete sigurno naći i svog favorita. Četke koje moram spomenuti i preporučiti su one izrađene od dlaka vepra koje su neusporedive sa bilokojom drugom četkom. Popularne su i fleksibilne Fingerbrush četke koje su specijalno dizajnirane za raščešljavanje zamršene kose.

Česte greške na koje trebate obratiti pažnju pri češljanju : 

1. Češljanje mokre kose - jedno veliko NE! Četkanje kose kada je ona mokra je izuzetno loše za kosu jer je upravo tada najosjetljivija (osim ako je riječ o kovrčavoj kosi). Ukoliko je vaša kosa sklona petljanju i stvaranju čvorova, koristite dobru masku ili regenerator koja će je učiniti glatkom.
2. Krivi smjer - kod duge kose vrlo je bitno da je četkate u nekoliko različitih sekcija. Dakle, najprije krenete s četkanjem vrhova te se postupno penjete do samog vlasišta kose. Ako kosu četkate u jednom potezu (od vlasišta do korijena), vrlo su velike šanse da će se na tome putu pojaviti čvor te nepotrebno oštetiti kosu. Jako je bitno da četkate i samo vlasište jer njegovom masažom dolazi do bolje cirkulacije koja će rezultirati bržim rastom kose.
3. Ne češljate dovoljno - vlasnicima duge kose preporučuje se češljanje kose dva puta dnevno (poželjno ujutro te prije spavanja) jer se na taj način prenose prirodna ulja sa vlasišta na cijelu dužinu kose. Vrhovi kose nemaju svojstvo stvaranje prirodnih ulja te je vrlo bitno nadomijestiti vlažnost pomoću kupovnih ulja.
4. Pranje četke - vrlo je bitno pranje četke kako bi vaša kosa ostala čista. Na četki se nalazi sva ona nečistoća koju pokupi sa kosi - masti, odumrle stanice kose, ispale vlasi i sl. Vrlo je bitno da barem jednom na tjedan dubinski očistite četku. Četku možete očistiti tako da je ostavite par minuta u toploj vodi kako bi se nečistoće odvojile, a zatim ih lagano uklonite štapićem za uši. Za besprijekornu čistoću, četku pošpricajte sredstvom za dezinfekciju i ostavite da se osuši.  
 Koji su vaši omiljeni trikovi za češljanje kose ? 
Jeste li isprobale Tangle Teezer četku za kosu?

Hvala na čitanju, xoxo
chanelandrebel-potpis

You Might Also Like

0 komentari

Hvala na čitanju posta i komentaru ! :)