Make up Basics #1 : Njega kože prije šminkanja

studenoga 28, 2016

Hej svima, ovo je moj prvi post kao dvadesetogodišnjakinja! :D
Prethodnih nekoliko dana sam bila neaktivna jer sam imala dosta obaveza, slavila sam rođendan, bila u šopingu. Uglavnom, jako sam se lijepo provela par dana i blog je trpio. No u međuvremenu sam smišljala ideje za post i odlučila sam pokrenuti seriju 'Make up Basics' gdje ću vam korak po korak pokazali kako se najbolje našminkati te ću ubaciti i neke svoje trikove te pokazati proizvode koji su mi all time favoriti. Mislila sam da bi bilo najbolje da podijelim ovaj serijal na nekoliko dijelova: prije šminkanja, odabir tekuće podloge i korektora, kako urediti obrve, konturing, o rumenilu,highliteru i bronzeru, tehnike šminkanja očiju, sve o šminkanju usana, baking metoda i 101 o fiksatorima.
Današnja tema je priprema lica prije samog šminkanja i nanošenja pudera i ostale šminke te odabir baze tj.primera.

izvor slike: KLIK

Prije nego što počnete stavljati debele slojeve tekućeg pudera, korektora ili bilo kojeg drugog proizvoda potrebno je pripremiti kožu te pobrinuti se da je ona čista i hidratizirana. Shvatila sam da dosta djevojaka preskaće ovaj korak jer nisu svjesne koliko je on u stvari bitan. Šminka najbolje izgleda na njegovanoj koži stoga su ovi koraci jako bitni.

  • Umivanje lica
Kao prvi korak u njezi kože prije šminkanja nalazi se umivanje lica. Sigurna sam da vam je to ionako već na listi prioriteta pri jutarnjoj higijeni. Umivanjem lica riješiti ćemo se nečistoća, masnoće te nekih preostalih dijelova šminke od sinoć :D Moj vam je savjet da korstite neki nježan gel za umivanje, nikako gelove koji sadrže alkohol koji bi vam mogao nadražiti kožu. Moja omlijena umivalica je Balea s mirisom malina. Lagana je, radi svoj posao i super miriše.Bilo bi super da očistite lice i micelarnom :)

  • Piling
Većina profesionalnih šminkerica javi svojim klijenticama dan prije šminkanja kako bi bilo uredu da naprave piling kože. Na taj način ukloniti ćete mrtve stanice kože te će vaša koža biti mekana i glatka. Savršena podloga za šminku.
Piling kojeg ja radim je da pomješam malo kokosovog ulja i soda bikarbone te par minuta masiram lice s time i dobro isperem.


  • Hidratizacija
Nakon ta dva koraka bitno je nahraniti našu kožu.  Krema koju ćete koristiti ovisi o vašem tipu kože.
Suha koža je i najosjetljivija stoga njoj treba pristupati s posebnom pažnjom. Krema koju biste vi trebali koristiti je ona koja obećava visok stupanj hidratizacije. Pošto svi mi imamo specifičnu kožu bitno je da isprobate čim više kremica te primjetite koja je najbolja za vašu kožu.
Masna koža se javlja zbog prekomjerenog lučenja žlijezda lojnica i to lučenje uzrokuje pojavu mitisera, prišteva i zadebljanje kože. Zbog te činjenice javlja se pogrešna misao da masnu kožu netreba hidratizirati. Da,treba! Cure koje se bore protiv akna često isuše svoju masu kožu jakim preparatima protiv nepravilnosti te se javlja dehidrirana masna koža. Prije šminkanja preporučila bih vam Balea aqua serum. On je lagan, brzo se upije te ostavlja kožu mekanom.
Mješovita koža je koža kojoj je T-zona masna dok su ostali dijelovi lica normalni ili suhi. Preporučila bih vam da koristite dvije kreme: jednu za masnu kožu koju ćete mazati na T-zonu te jednu hidratantnu za ostatak lica.
Normalna koža ne zahtjeva preveliku njegu pošto nema većih nepravilnosti, masnih i suhih predjela niti perutanja. No i nju treba hidratizirati.
Također bi bilo dobro da koristite i dobru okoloočnu kremicu! Koža oko oka je najtanja stoga je bitno pravilno brinuti o njoj.
Nakon što ste nanjeli svoju kremicu pričekajte dok se ona upije i krećemo na primer!


  • Primer/baza
Primer ili baza je proizvod kojeg nanosimo prije tekuće podloge. Njegova osnovna zadaća je zaglađivanje kože kako bi puder što bolje 'sjeo' te produljivanje trajnosti šminke. Nakon što nanesete bazu na lice primjetiti ćete kako su vam pore i borice postale nevidljive, a koža glatka. Primer se u svijetu vizažista korsiti već godinama, no uzeo je maha i u svakodnevnom šminkanju. Sve više žena obraća pažnju na primere te pokušava naći svoj idealan.

Primeri na bazi silikona i vode
Što se tiće sastojaka primeri se dijele na one sa većim postotkom vode i oni sa većim postotkom silikona. Upravo ta razlika pomoći će vam pri odabiru primera. Naime primeri kojima je osnovni sastojak silikon se ne upiju u kožu nego ostanu na površini. Znači nakon što ste staviti kremicu i povrh toga silikonski primer koža će vam ostati hidratizirana ispod primera te nećete gubiti na vlažnosti. Taj je primer odličan i zato jer ne naglašava suhe dijelove nego zagladi površinu. Silikonski primer ne preporučuje se masnokošcima jer sve to 'sklizne' s lica. Za masnokošce su bolji primeri na bazi vode koji se lijepo upiju u kožu.

Osim podjele prema sastojcima, primeri se dijele i na:
Zeleni primer: on se koristi kod osoba koje muku muče sa crvenilom. (Catrice Anti-red base)
Primer sa sedefastim česticama daje živosti sivoj koži. (Catrice Beautifying base)
Primer koji sakriva pore te ima matt efekt ( Catrice Prime and Fine Pore refining and anti-shine base)

Drogerijski primeri koji su vrijedni pažnje: 
Garnier perfect blur, Balea teint pefektion, Catrice (ova tri gore navedena), Flormar Iluminating baze,  L'oreal Lumi Magique baza...

Preporučila bih primere za sve cure koje se šminkaju za neku svečanu prigodu gdje žele da im šminka bude savršena i postojana. No, nebih vam preporučila korištenje baza na dnevnoj bazi pošto oni zatvaraju pore.Znači ako imate masnu kožu tražite primere koji matiraju, a ako muku mučite sa suhom kožom kupite primer koji ne isušuje vašu kožu. Sve u svemu, primeri su odlična stvar za kamufliranje crvenila, pora, matiranje kože i zaglađivanje kože. Najbitnija stvar slijedi nakon primera, a to je tekući puder ;)
O toj temi možete čitati u idućem postu.



Jel vam se sviđa ovakav tip posta? Koristite li baze i koje su vaše omiljene?
Hvala, Tina.
xoxo

You Might Also Like

10 komentari

  1. zanimlji post i bit ć to super štivo za čitanje.
    ja koristim Catrice bazu- u bijeloj tubici i meni je dobra!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti što podržavaš ideju! :)
      Meni su također Catrice baze super, pogotovo ova roza.

      Izbriši
  2. Sretan rodendan. :)
    Svi moraju znati sto s licem prije sminkanja. Tu lezi tajna dobre sminke:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Meg :) Tako je! Šminka najljepše izgleda na lijepom i njegovanom licu.

      Izbriši
  3. Prvo-happy b day!!!!!
    Drugo-jako si mlada- uživaj
    Treće- super post
    Četvrto-nastavi tako
    Peto-pusa
    Hehhehe

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga, kasniš 'samo' par mjeseci, ali ajde hahaha hvala ti puno 💋💋 pusaa

      Izbriši

Hvala na čitanju posta i komentaru ! :)